De kwaliteit van jouw bewegingen maken hét grote verschil
Toen ooit eens in die sportschool
Het was al jaren geleden, toen ik nog piepjong was, dat ik in de sportschool meedeed aan een groepsles. We deden grondoefeningen met een gezellig muziekje. Vol verbazing merkte ik dat twee dames, die al ruim de 60 waren gepasseerd, moeiteloos in zijligging hun been maar op en neer bleven bewegen, gezellig pratend over de boodschappen die ze later die dag zouden halen op de Albert Cuyp. Daarnaast lag ik… zwetend, kreunend, met kramp in mijn bil na slechts enkele herhalingen… Oh mijn hemel!! Wat heb ik toch zwakke bilspieren, was mijn logische conclusie.
Een goede aansturing en beheersing van je lichaam bij het oefenen maakt een groot verschil. Als je oefeningen goed en bewust uitvoert zal je merken dat de oefeningen intenser worden en je meer zult voelen. Dit is kenmerkend voor Pilates: If it is easy, it is NOT Pilates!
Kwaliteit versus kwantiteit
De kleinste bewegingen kunnen al behoorlijk uitdagend en intens zijn. Gewoonweg omdat je bepaalde spiergroepen isoleert en compensaties die vaak worden gebruikt elimineert door het correct aansturen van je lichaam. Dit voelt heerlijk. Ik weet inmiddels dat mijn bilspieren destijds prima in orde waren en dat de lieve dames een passieve strategie hadden gevonden om moeiteloos hun been op en neer te bewegen met ontzettend weinig spieractivatie.
Een goede aansturing en beheersing van je lichaam bij het oefenen maakt een groot verschil
Denk bijvoorbeeld eens aan die 100 crunches op de sportschool waarbij je buikspieren wel degelijk in brand staan, maar ook je nek en schouder totaal verkrampt aanvoelen, stijf en pijnlijk. Helaas herkenbaar voor velen van ons! Maar probeer eens 8 tot 10 goede crunches en je zult je buikspieren voelen branden als nooit tevoren en je zult merken dat ook je nek en schouders dit een stuk prettiger vinden.
Iets meer de diepte in
Er zijn veel verschillende manieren om stabiliteit te krijgen en functioneel te bewegen. Iedereen heeft hier een eigen strategie voor ontwikkeld, vaak onbewust. Dit hangt af van bijvoorbeeld de persoonlijke anatomische en biomechanisch bouw, zoals bijvoorbeeld het bindweefsel, de flexibiliteit, de gewrichtsvormen of lichaamsproporties. Maar ook bewegingspatronen, het lichaamsgewicht, psycho-sociale factoren, lichaamsbewustzijn, aansturing en natuurlijk hoe je je lichaam gebruikt in je dagelijkse activiteiten spelen hierbij een rol.
Sommige van deze strategieën zijn minder ideaal en kunnen leiden tot een overbelasting en schade aan de anatomische structuren. Dat zou klachten en ongemakken kunnen veroorzaken.
Hier komt mijn rol als Pilates-docent om de hoek kijken. Mijn rol is de klanten te begeleiden om stabiliteit en de juiste aansturing te bereiken in elk deel van hun lichaam. Zo werk ik aan het vergroten van het fysiek bewustzijn, aan het sterker maken van minder sterkere spieren, het rekken van stijve spiergroepen, de juiste spieren het juist taakje te laten doen én kijk ik of de meest efficiënte volgorde van spieractivatie wordt gebruikt. Een mooie investering als je gaat voor gezond bewegen voor langere duur!
De beloning
Op deze manier geef je jezelf een cadeau: je voelt je lekker! En ja, ook in je schouders en nek nadat je je buikspieren hebt geoefend 😄.
Je ervaart minder biomechanische ‘stress’, de gewrichten worden niet overbelast, je vermindert (eventuele) pijnklachten, en het vergroot de mogelijkheid om je dagelijkse bezigheden en activiteiten fijner en vrijer te kunnen doen.