Interview met Daphne Schaffers

 

“Het is grappig om te zien hoeveel moeite mensen doen om bijvoorbeeld hun auto goed te houden. Ze brengen hem naar de garage voor een onderhoudsbeurt, verversen de olie, pompen de banden weer op, halen de stofzuiger erdoor. Eigenlijk verdient je lichaam dezelfde aandacht, of liever nog veel meer. Het is het belangrijkste voertuig dat je hebt, die kun je niet vervangen. Iedereen weet dat. Maar niet iedereen weet hoe je kunt investeren in je eigen lichaam of maakt daar voldoende tijd voor vrij.”

 

Daphne Schaffers startte in 2019 in Zutphen haar eigen Pilates Studio Hello Body. Naast veel verschillende oefeningen uit vele methodes gaat Daphne ook in op het grote waarom ervan. 

“Vaak zie ik dat iemand belemmerd wordt door het lichaam. Dit kan door van alles komen: stijfheid, pijn in schouders of rug, een blessure of aandoening en soms ook blijvende klachten na ziekte of stress. De stap om te leren wat het eigen lichaam nodig heeft om weer fit te worden is belangrijk. Want als je je eigen lijf snapt, weet waar pijntjes en klachten vandaan komen, welke spieren verkort of juist te sterk zijn, dan weet je beter hoe je moet oefenen. Dit neem je dan mee in het dagelijks leven en je andere activiteiten. Je wordt bewuster en weet waar je op moet letten. Hierdoor zullen je gewrichten langer gezond blijven en zal je blessure of klacht niet of minder snel weer terugkomen. Je lichaam zal sterker en gezonder worden. Hello Body helpt je hierbij en geeft dit inzicht.

Een wandeling naar de koffie kan al een oefening zijn.

Kun je een voorbeeld geven? Het lijkt me best ingewikkeld om te leren over je eigen lichaam…

Integendeel. Met simpele bewustwording en aanpassing kun je heel veel bereiken. Om iets heel eenvoudigs te nemen: het staan. Hoe sta je als je met een collega aan het praten bent? Op twee voeten of op één been? Hang je in je heup of duw je je bekken naar voren en hang je in je rug? Staan je voeten naar buiten gericht? En wat is het effect van hoge hakken op je postuur? Wanneer is het prima en wanneer wordt het een probleem?

Of neem hardlopen. Veel mensen laten zich vooral naar voren vallen en vangen zich met hun benen op. Maar als je goed rechtop blijft en je bilspieren meer weet te gebruiken, wordt het makkelijker en ga je zelfs harder. Een wandeling naar de koffie kan al een oefening zijn in hoe je je spieren en lichaam gebruikt.

Wat is het verschil van jouw trainingen met een fysiotherapeut of sportschool?

Het is een andere focus. Fysiotherapeuten zijn erg goed in het behandelen bij klachten en blessures en daarna een start maken met het oefenen. Ná het traject van de fysiotherapeut is het belangrijk dat mensen leren hoe ze beter kunnen bewegen, zodat ze niet over een half jaar weer terug bij af zijn. Die begeleiding is een vak apart, dat vraagt vaak veel aandacht.

Bij de sportschool gaat het meestal alleen om je lichaam. Het tempo is vaak hoog en het is vooral lekker doen, uptempo muziekje erbij en gaan met die banaan. Lekker zweten, actief, calorieën verbranden. Dat is fijn, maar niet wat ik doe. In mijn vak gaat het om de kleine details: de juiste activering van de juiste spieren op het juiste moment, een goede uitlijning van het lichaam, beheersing, precisie en optimale ademhaling. Om dat te leren is aandacht nodig, rust en goed kunnen voelen.

Van klanten krijg ik vaak terug dat de lessen, naast krachtopbouw, ook ontspannend en rustgevend werken. Ze zeggen dat ze tijdens de les niet meer aan de boodschappen of werk kunnen denken, hoe bevrijdend is dat?! In deze tijd krijgen we continu zoveel informatie dat we steeds in ons hoofd zitten over wat we nog allemaal willen, moeten doen of gedaan hebben. De opzet van de les is om uit je hoofd in je lichaam te komen en je lichaam te leren kennen. Te landen in je lichaam, stevig met beide voeten op de grond.

Ah, het is dus yoga?

Haha, ja die vraag krijg ik vaker. Ik combineer allerlei verschillende methodes en het heeft ook raakvlakken met yoga maar dat is het zeker niet. Ik doe zelf geregeld yoga en moet dan soms langere tijd in dezelfde houding zitten of, afhankelijk van de yogastijl, vaak dezelfde oefening herhalen. Yoga is natuurlijk een bewegende meditatie, maar het lukt mij maar weinig om echt mijn hoofd erbij te houden en om met mijn gedachten in de les en bij mijn lichaam te blijven. Ik ben al snel weer aan het denken.

Om bij de les te blijven geef ik constant persoonlijke aanwijzingen. Wat en waar moet er iets gevoeld worden. De samenwerking en verbondenheid tussen lichaam en geest.

Mmm, dat moet ik beter uitleggen. Je bent met jouw lichaam bezig. Omdat er zo’n focus ligt op het voelen wat er in je lichaam gebeurt, hoe de spieren aanspannen of ontspannen, waar je ademhaalt, krijg je ook dat stukje ontspanning en balans. Je aard makkelijker. Dat klinkt misschien zweverig maar dat is het zeker niet.

Waarom ben jij hier graag mee bezig?

Het is heerlijk om les te geven en met mensen te werken! Ik vind het erg leuk mensen iets te leren en dan ook dieper in de stof te duiken. Ik geloof niet in ‘zomaar iets doen’. Doe iets bewust en je leert ervan, je groeit erdoor en hierdoor verander je dingen die bijdragen aan een beter postuur en een gezonder bewegingspatroon.

Het is geweldig om de lichamen van de deelnemers te zien veranderen. De verhalen die ik terugkrijg dat ze geen of minder pijn meer hebben, zich ontspannen en sterker voelen, weer kunnen fietsen, zonder rugpijn opstaan of weer een wandelvakantie hebben kunnen maken, daar doe ik het voor.

Wat heb je allemaal gedaan om hier te komen? Ben je niet ooit als danser begonnen?

Ja klopt, haha. Ik heb veel verschillende dingen gedaan, maar met een duidelijke rode draad: ze gaan altijd over het lichaam en het innerlijk. Dans, massage, sport, yoga en Pilates. In Tilburg heb ik Moderne Theaterdans gedaan en na het afstuderen ben ik eigenlijk direct begonnen les te geven in Pilates. Ik ben opgeleid bij STOTT Pilates van Merrithew. Dit is canadees bedrijf en één van de grote marktleiders wereldwijd. Met trots kan ik zeggen dat ik hier cum laude afstudeerde en de tiende volledig gecertificeerde docent van Nederland werd.

In de STOTT Pilates-opleiding leer je naast de basis- en gevorderde oefeningen deze zo aan te passen dat ze geschikt zijn voor alle verschillende lichaamstypes. Daarnaast is de training ‘Injuries and Special Populations’ geweldig. Hierin word je opgeleid om mensen goed te begeleiden, nadat zij het traject hebben gevolgd bij hun reguliere arts. Het is belangrijk dat docenten weten hoe ze moeten omgaan met de mensen die iets mankeren. Hoe werk je daar veilig mee, wat zijn de doelen en hoe bereik je die? Want iedereen heeft zijn eigen uitdagingen.

Ik werkte jaren bij een fysiotherapiepraktijk in Amsterdam Centrum en bij een Pilates-studio die gespecialiseerd was in post-revalidatie. Daar ligt ook mijn passie. Naast de Pilates-opleidingen heb ik een afgeronde yogaopleiding, en ik haalde mijn HBO Medische Basiskennis bij de opleiding voor sportmasseur aan de Hogeschool voor Fysiotherapie. Ook deed ik allerlei cursussen over biomechanica en bindweefsel.

Door deze ervaringen kan ik vele verschillende invalshoeken gebruiken in de les. De mogelijkheden zijn eindeloos, er is zo ontzettend veel te bieden. Elk lichaam is uniek en heeft weer iets anders nodig. Daarvoor kan ik putten uit al die mooie dingen die ik heb geleerd van de vakmensen waarmee ik heb mogen werken. Dat is erg inspirerend.

Zo te horen heb je er zin in!

Zeker! Ik mag mensen begeleiden om hun lichaam op een verstandige en veilige manier te gebruiken. Om ze sterker, soepeler én meer ontspannen te maken… dat is toch te gek. Ik kan hierin mijn passies en talenten tot bloei laten komen, mijn kennis en ambitie gebruiken.

Ik wil iets in de wereld zetten dat kan groeien en wat het leven voor de deelnemers fijner en mooier maakt. En ik geloof dat dat kan met Hello Body.”