Er is veel te vertellen over een lichaamshouding. Wat zijn de factoren die een rol spelen bij de ontwikkeling van een bepaalde houding? En wat heeft een minder goede houding eigenlijk met je gewrichten te maken? En kun je een houding verbeteren? Het belangrijkst is natuurlijk dat je je lekker voelt en je je vrij en soepel kunt bewegen!

Hoe onze lichaamshouding of postuur zich ontwikkelt, heeft te maken met hoe we ons lichaam gebruiken en de krachten die we op ons lichaam loslaten. Zoals bijvoorbeeld al de voortdurende zwaartekracht. Onze vele spieren zijn met elkaar verbonden op allerlei manieren. Ze werken samen met alle andere structuren zoals de botten, gewrichten en het bindweefsel. Dit is samen één groot netwerk waarin niets afzonderlijk van elkaar werkt. Het hele lichaam is dus met elkaar verbonden.

Daarnaast past het lichaam zich ook voortdurend aan, aan de manier waarop je het gebruikt. Hoe we ons lichaam gebruiken, of juist niet gebruiken, heeft een grote invloed op hoe ons postuur zich ontwikkelt. Iemand die de hele dag zit en verder weinig beweegt, zal bijvoorbeeld makkelijk een gebogen rug ontwikkelen. Met een goede houding staan de botten en gewrichten in de ideale positie en hoeven de spieren minder hard te werken. We voelen ons meer ontspannen, fitter en bewegen makkelijker.

Een minder goede houding?

Als een deel van ons lichaam niet in de juiste positie staat of kan staan, zal het lichaam automatisch compenseren. Het lichaam is namelijk altijd op zoek is naar evenwicht. Dus als we een minder goede houding hebben, zullen bepaalde spieren harder moeten werken. De gewrichten worden dan niet meer in de juiste positie belast. Er ontstaat een onbalans. Hoe langer we daarmee rondlopen hoe moeilijker het wordt dit te veranderen.

De klachten van een minder goede houding

Een lichaam dat niet goed in balans is kan allerlei klachten veroorzaken. Denk aan verminderde bewegingsvrijheid, stijfheid in bepaalde lichaamsdelen, hoofdpijn, concentratieproblemen, depressie, vermoeidheid, minder bloed- en zuurstoftoevoer naar de hersenen en verminderde productiviteit. Uiteindelijk zal ook de lichamelijke conditie verslechteren en kun je last krijgen van blessures of lichamelijke ongemakken. Om nog maar te zwijgen over wat het met je stemming en geest kan doen.

Soms kan een afwijkende lichaamshouding ook te maken hebben met een ziekteproces of is het aangeboren, maar bijvoorbeeld ook overgewicht kan het lichaam uit balans brengen. Ook hier kun je door gerichte oefeningen zeker een verandering teweeg brengen.

Ken je patronen

Houdingsproblemen ontstaan vooral door het herhaaldelijk doen van bepaalde bewegingen of langere tijd in dezelfde houding zitten. Dit heb je meestal niet door. Zit je bijvoorbeeld tijdens het werk vaak met opgetrokken schouders, dan is de kans groot dat je dit ook in de ontspannen momenten doet. Je lichaam gebruikt dan stiekem de voor jou normale patronen. Houdingsproblemen geven je meer kans op lichamelijke ongemakken. Soms kunnen er ook stabiliteitsklachten en blessures ontstaan. Bij de trainingen van Hello Body gaan we ook met deze patronen aan de slag.

Kun je je houding verbeteren?

Ja dat kan! Maar er is geen ‘quick fix’. Het kan maanden of soms zelfs jaren duren. Dit is vooral afhankelijk van je lichaamsbewustzijn, je huidige houding en de tijd en energie die je er zelf in steekt. Belangrijk is dat je begrijpt en weet wat je moet doen voor meer balans. Dit vraagt meer dan alleen oefeningen op de mat. Je gaat pas echt vooruit als je in het dagelijks leven meeneemt wat belangrijk is voor jouw lichaam. Het kost wat aandacht en tijd, maar je krijgt er veel voor terug!